5
Trenutni izgled gasilskega doma

Gasilski dom bo stal na čudoviti lokaciji na Primskovi gori v neposredni bližini osnovne šole. Poleg vseh potrebnih prostorov, ki jih zahtevajo predpisi za gasilske domove, bo v njem tudi večnamenski prostor, ki ga bomo gasilci ponudili v uporabo tudi drugim organizacijam v kraju.

S samo gradnjo smo pričeli 22. marca 2014, ko smo začeli z izkopom terena. Takoj smo nadaljevali z gradbenimi deli, pri čemer gre posebna zahvala članicam in članom PGD Primskovo tako za pomoč pri delu kot pri drugih aktivnostih ob gradnji. Ne smemo pa pozabiti tudi tistih, ki niso člani društva, pa so pomagali z delom, mnogi od njih pa so se v lanskem letu tudi včlanili v naše društvo.

roka
Gasilci in mladi z roko v roki

Naj ponovimo, da objekt po površini meri 10×13 metrov, da so spodnji prostori v celoti iz armiranega betona, v njih pa bodo kurilnica, garderoba za gasilsko opremo s tušema, stranišči in dve garaži za vozila. Gornji del gasilskega doma je pozidan z betonskimi bloki, v celoti pa je objekt tudi potresno varen. V zgornjih prostorih bodo pisarna, stranišči, kuhinja in velika dvorana za sestanke in srečanja, tudi prireditve.

Do novega leta smo del objekta, ki meji na visoke meje zemlje in skal tudi izolirali, povsem pod zemljo pa smo pred vhodom v zgornje prostore postavili tudi poseben prostor, ki smo ga poimenovali kar kevder. V lanskem letu smo tudi izvedli izkop in položili električni kabel za dovod elektrike za potrebe gasilskega doma.

Letos nadaljujemo. Donator nam je napeljal vse električne inštalacije, izdelali smo vodovodne inštalacije, v naslednjih tednih pa bomo izdelali notranje omete, nadaljevali z vgradnjo garažnih vrat, stavbnega pohištva…

2
Mladi gasilci PGD Primskovo

Vrednost lani izvedenih del je prek 100.000 €, letos bo 30.000 € namenila tudi Občina Šmartno pri Litiji, potrebovali pa bomo tudi pomoč krajanov in drugih donatorjev.

Seveda pa smo aktivni tudi na drugih področjih. Čeprav lahko naše delo spremljate prek spletnih strani www.pgd-primskovo.si, pa vendar omenimo nekatere aktivnosti. Januarja letos smo izvolili novo vodstvo društva. Aktivni smo pri delu z mladimi, ki imajo redne vaje in se udeležujejo najrazličnejših tekmovanj.

V društvu je 10 članov opravilo nadaljevalni tečaj za gasilca tako, da se je v društvu povečalo število operativnih gasilcev. Imamo številne vaje, med največjimi pa je bila aprila, kjer pa so poleg naših gasilcev sodelovali tudi iz Kostrevnice, dve medicinski ekipi Zdravstvenega doma Litija in ena ekipa iz Hrastnika. Tako ne pozabljamo na naše osnovno poslanstvo, zagotavljati požarno varnost in pripravljenost, da posredujemo, če bi bilo to potrebno.

Prepričani smo, da nikogar ne bomo pustili na cedilu.

GASILCI POTREBUJEMO VAŠO POMOČ

4
Deset novih operativnih gasilcev PGD Primskovo

Tudi letos bomo zbirali denar, material in pomoč v obliki dela tudi pri vas. Obiskali vas bomo članice in člani PGD Primskovo in skupaj ocenili možnost o tem, ali nam lahko in na kakšen način kakor koli pomagate pri nadaljevanju gradnje gasilskega doma.

KAKO NAM LAHKO POMAGATE?

Donacije v denarju

Če nam boste lahko pomagali z denarjem, se bomo dogovorili tudi za obročno plačevanje brez obveznosti z možnostjo prekinitve, če vam finančna situacija tega ne bi več omogočala. Denar lahko nakažete tudi na bančni račun SI56 SI56 6000 0000 0504 568, odprt pri Hranilnici LON. Po nakazilu boste prejeli potrdilo o nakazilu.

Donacije v materialu

Namesto denarja nam boste lahko donirali tudi v obliki materiala za gradnjo. Tudi v obliki materialov in izdelkov, ki bi jih društvo lahko prodalo ali zamenjalo za materiale, ki jih bomo potrebovali za gradnjo. Za društvo so naprimer zanimive tudi smreke.

Donacije v obliki dela

3
Z gasilske vaje aprila 2015, največje tovrstne vaje na Primskovem doslej

Letos bomo veliko del pri gradnji opravili članice in člani PGD Primskovo sami, še vedno pa se bodo našla dela, ki jih lahko opravite tudi drugi, kot krajani, kot lastniki vikendov, kot samostojni podjetniki ali lastniki in zaposleni v gospodarskih družbah, ki izvajate dela, ki jih bomo potrebovali pri gradnji.

Damjan Smrekar, predsednik PGD Primskovo:

 Temeljno poslanstvo našega društva sta prostovoljnost in solidarnost.

Prostovoljni gasilci vedno nudimo pomoč ljudem v stiski. Primskovški gasilci se zavedamo, da smo v teh hribovitih krajih še kako potrebni, saj včasih pomoč “iz doline” hodi predolgo in je (lahko) za marsikoga tudi prepozna. Že ob ustanovitvi društva leta 2009 smo se odločili, da bomo postavili svoj gasilski dom, ki bo kraju v ponos in v veliko pomoč. Naš dom stoji. Uspelo nam je urediti vse papirje in gradbena dovoljenja, zgradili smo dom do strehe, sedaj pa se gradnja že nadaljuje. Dela je še veliko saj je potrebno napeljati vodovod, potem bodo na vrsti tudi ometi in tlaki, pa okna in vrata bo potrebno vgraditi, zmontirati luči, pa vtičnice in še kaj. 

Do sedaj ste nam stali ob strani, z materialom, denarjem ali prostovoljnim delom. S hrano in pijačo za prostovoljce in delavce na gradbišču ste pridno poskrbeli. Vsakemu od Vas gre moja iskrena zahvala vsem skupaj in vsakomur posebej. Hvala. 

Ta projekt je velik finančni zalogaj, zato Vas gasilci ponovno naprošamo za Vašo pomoč, bodisi v materialu, denarju ali pa v delu. Že vnaprej se Vam iskreno zahvaljujemo. 

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ.