PGD Primskovo vabi na vajo in tečaj prve pomoči v izvedbi članic in članov PGD Primskovo ter študentk in študentov višjih letnikov medicine  ki bo v nedeljo, 27. maja, ob 10. uri v gasilskem domu na Primskovem  Poleg članov društva je udeležba zelo pomembna tudi za vse ostale prebivalce Primskovega.

Z vajo bomo obnovili pridobljeno znanje in v praksi preverili, kako smo usposobljeni operativni člani v primeru potreb po nudenju prve pomoči ponesrečencem. Še posebej bomo obravnavali in predstavili uporabo defribrilatorja, ki smo ga letošnje leto namestili na gasilskem domu.

V vajo bomo vključili tudi ostale člane društva in krajane, da bi jih ob tej priložnosti naučili tudi rokovanja in uporabe defibrilatorja. Na vaji bo sodelovala tudi strokovna ekipa študentk in študentov medicine iz Društva študentov medicine Slovenije.

Potek vaje in tečaja

Na vaji in predstavitvi bodo sodelovali tudi študentke in študentje višjih letnikov medicine v okviru »Projekta Za življenje!«. Poleg različnih situacij nudenja prve pomoči sočloveku na podlagi najsodobnejših medicinskih doktrin boste spoznali tudi uporabo defibrilatorja in ga tudi sami preizkusili.

Vaja in predstavitev je namenjena vsem, ki živite na Primskovem. Vsem starostnim skupinam. Udeležba je nujna za vse prebivalce, saj bo naprava postala koristna samo, če jo bomo v primeru potrebe znali tudi uporabiti. V prihodnje imamo namreč v načrtu postavitev AED tudi na drugih točkah na Primskovem.

Program članov Projekta Za življenje

Udeleženci najprej poslušajo predavanje, na katerem zdravnik ali študent medicine višjega letnika predstavi glavna in najpogostejša nujna stanja (na primer srčni infarkt, možganska kap, huda krvavitev…), predvsem pa njihovo prepoznavo in pravilno ukrepanje ob takih dogodkih. Ponovijo teoretične osnove obravnave nezavestnih ali poškodovancev, opozorijo na pogostejše napake in povedo, kako se sploh soočiti z urgentno situacijo. Predavanje običajno traja eno uro, vsa vprašanja pa so zelo dobrodošla. V predavanje dodajo nekaj informacij o ukrepih pri epileptičnem napadu, anafilaktični reakciji, otroških vročinskih krčih, ravnanju ob sumu na poškodbo hrbtenice…

Sledi še praktični del, kjer udeleženci znanje utrdijo na štirih delavnicah, ki trajajo dobri 2 uri. Na njih se naučijo pravilnega pristopa k nezavestnemu ali poškodovanemu, izvajanja temeljnih postopkov oživljanja (TPO) – torej stisov prsnega koša in umetnega dihanja, TPO z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED), pravilnega nameščanja v položaj za nezavestnega in šokiranega, ukrepanja ob dušečem se odraslem ali otroku ter oskrbe hujših krvavitev in pogostih poškodb (tudi opekline, tujki v ranah, piki in ugrizi, zastrupitve, podhladitve in ozebline…).

Prosimo  obvestite o tem tudi prijatelje in druge krajane!