Gasilstvo že dolgo ni več in zgolj samo gasilstvo

Jernej Selan, poveljnik, gasilski častnik I. stopnje

Naše društvo ima kratko zgodovino, pa vendar zelo bogato v smislu napredka in delovanja.

Ob ustanavljanju je društvo razpolagalo z vozilom Lada Niva in gasilsko prikolico, na kateri je bilo nekaj osnovne opreme. Delovali smo v prostoru pod osnovno šolo, ki je bil za normalno delovanje premajhen. Vendar rek »kjer je volja, je tudi pot« še kako dobro velja tudi za nas »Primskovške gasilce«. Že kmalu po ustanovitvi oziroma že med ustanavljanjem smo ugotavljali, da bo težko opravljati našo osnovno dejavnost z obstoječo opremo, zato smo kaj kmalu pričeli razmišljati o nakupu večjega – modernejšega vozila. In tako se nam je na začetku leta 2010 ponudila priložnost, da kupimo manjše gasilsko vozilo z vodo, ki še danes služi svojemu namenu.

Ko smo vozilo pripeljali domov, se je pojavila nova težava. Če bi hoteli novo vozilo parkirati v garaži, bi bilo potrebno nekaj predelav na vozilu in v samem prostoru, zato smo raje poiskali začasne prostore in pristopili k nakupu montažne garaže. Tako smo imeli vozilo parkirano pri Markovičevih, za kar se jim ob tej priliki lepo zahvaljujemo. Po nakupu montažne garaže pa smo imeli vozilo garažirano na naši parceli, ki smo jo predvideli za gradnjo novega gasilnega doma.

V času mirovanja nabav in preden se je pričela gradnja novega doma, operativci nismo mirovali, ampak smo se intenzivno izobraževali. In tako lahko z veseljem zapišem, da je društvo že zelo kmalu po ustanovitvi izpolnjevalo vse zakonske zahteve glede izobraženosti oziroma usposobljenosti operativnih gasilcev.

Dejavni pa smo bili tudi na področju organizacije tekmovanj, saj smo v letu 2011 organizirali tako občinsko kot regijsko tekmovanje v orientaciji za mladino. Kljub temu da smo imeli dokaj zadovoljivo vozilo, pa smo imeli še vedno neustrezno prikolico. Zato smo leta 2013 kupili novo prikolico za prevoz motorne brizgalne.

Ob koncu leta 2015 pa je za nas operativce prišel na vrsto dogodek, ki je bil poleg ustanovitve društva zagotovo prelomen za naše društvo. Konec leta so bili spodnji prostori novega gasilskega doma urejeni do te mere, da smo začeli s selitvijo vse opreme. Naš novi gasilski dom je tako začel služiti svojemu namenu.

Pomemben dogodek se je zgodil tudi v letu 2016. Ker število operativnih članov in njihov interes hvalabogu raste, smo vseskozi ob gradnji razmišljali o nabavi vozila za prevoz moštva. In tako se nam je ob koncu leta ponudila priložnost, da kupimo rabljeno vozilo. Z nakupom smo zmanjšali obremenjenost orodnega vozila, izboljšala pa se je tudi operativna sposobnost in pripravljenost društva. Zdaj se namreč po raznih opravilih vozimo z novim vozilom, orodno pa ostaja v pripravljenosti v gasilskem domu.

Spoštovani bralci biltena. Prva faza gradnje gasilskega doma na Primskovem je končana. Vsi se sedaj verjetno sprašujete, zakaj prva faza, kaj nameravamo še dograditi? Nič. Prva faza je zgrajen gasilski dom. Druga faza pa je zame enako pomembna kot prva. In to je, da bi naš novi gasilski dom živel. Moramo vzgajati mlade in skrbeti, da bodo z veseljem hodili v naš skupni gasilski dom.

Nad prostori operative je čudovita večnamenska dvorana. In naj nima samo takšnega imena. V njej je prostor za nešteto dejavnosti, tudi »negasilskih«. Gasilstvo že dolgo ni več in zgolj samo gasilstvo. Preprosto je nekaj več, še posebej na Primskovem. Bodimo vsi ponosni na to, kar smo v zadnjih letih ustvarili na Primskovem. Še vedno pa je čas, da se nam vsi vi pridružite v drugi fazi gradnje. Gasilski dom mora biti prostor za vse nas in vas.

Na pomoč!

Jernej Selan, poveljnik
gasilski častnik I. stopnje

Bookmark the permalink.

Comments are closed.