Skrbno ste sledili poti, ki ste si jo začrtali

Matjaž Borišek, predsednik Gasilske zveze Šmartno pri Litiji

Kako naj začnem drugače kot z besedami: »fantje in dekleta, kapo dol«. Moram priznati, da sem bil kar malo skeptičen, ko ste se pred manj kot 10 leti lotili ustanavljanja gasilskega društva. Mislil sem, da ste se lotili projekta, ne da bi se zavedali, v kaj se spuščate.

Na Primskovem ni bilo niti gasilskega doma in niti ustrezne opreme, ki jo potrebuje društvo za svoje delovanje. Nekaj opreme je sicer bilo, ko ste v okviru PGD Kostrevnica delovali kot desetina, pa vendar je vse to za normalno avtonomno delovanje gasilskega društva mnogo premalo. In verjetno nisem bil edini skeptik v tistih časih.

Že takoj po ustanovitvi ste iz lastnih sredstev in sredstev krajanov dokupili potrebno opremo, vključno z gasilskim vozilom GVV-1, ter nam dvomljivcem zaprli usta. Ker pa so prostori, v katerih ste gostovali, kmalu postali premajhni, so se hitro pojavile želje in ideje o lastnem gasilskem domu. V večini krajev pogon lokalne skupnosti predstavljata gasilsko društvo in šola (v kolikor jo kraj ima), zato si težko predstavljam boljšo izbiro lokacije za gasilski dom, kot je ta, ki ste jo izbrali.

Prihajam iz društva, kjer smo pred kratkim zgradili nov gasilski dom, zato še toliko bolj spoštujem vaše delo, saj vem, koliko ur in truda je potrebno vložiti za uspešno dokončanje. Poleg dela, ko se vidi napredek, je potrebno upoštevati še vse ure za usklajevanje načrtov in ure, ko je potrebno zbirati finančna sredstva, in mislim, da bi še lahko našteval ter prišel do končnega seštevka nekaj tisoč ali verjetno celo čez deset tisoč prostovoljnih ur.

Z današnjo otvoritvijo gasilskega doma sem prepričan, da ste skeptikom, ki sem jih omenjal na začetku, zaprli usta in nam vsem dokazali, da ste že takrat vedeli, kaj želite, in ste skrbno sledili poti, ki ste si jo začrtali. Prepričan sem, da se pot in delo po dokončanju gasilskega doma ne bo končala, pač pa si boste zadali nove izzive, ki jih boste, v to sem prepričan, uspešno realizirali.

Spoštovani Primskovški gasilci in gasilke, krajani in donatorji, naj se v imenu Gasilske Zveze Šmartno pri Litiji in v svojem imenu še enkrat lepo zahvalim vsem, ki ste kakor koli pripomogli k izgradnji tega čudovitega gasilskega doma.

Hkrati pa vas pozivam, da še naprej prispevate in pomagate k razvoju gasilstva na Primskovem.

Matjaž Borišek,
predsednik GZ Šmartno pri Litiji

Bookmark the permalink.

Comments are closed.