Bolničarji v društvih Gasilske zveze Šmartno pri Litiji so dobro usposobljeni

0

PGD Primskovo je bilo organizator gasilske vaje za vsa gasilska društva v okviru Gasilske zveze Šmartno pri Litiji (GZ). Vaja je potekala v soboto, 25. februarja, v gasilskem domu Primskovo in njegovi okolici. Namen vaje je bil preveriti stanje organiziranosti in usposobljenosti bolničarjev v društvih ter operativno sodelovanje med gasilci iz sosednjega društva v primeru intervencije.

Hkrati so osvežili znanje temeljnih postopkov oživljanja ter preverili opremo v torbah prve pomoči, ki jih imamo v gasilskih društvih. Vaja je bila izvedena s sodelovanjem Nujne medicinske pomoči ZD Litija.

Vaja je zasnovana nekoliko drugače od običajnih operativnih vaj. Prvenstveno je bila namenjena za operativne člane, ki so opravili tečaj za bolničarja. Na vaji so sodelovala prostovoljna gasilska društva Primskovo, Šmartno pri Litiji, Štangarske Poljane, Vintarjevec, Liberga, Jablanica, Javorje, Kostrevnica, Zavrstnik in štirje pripadniki NMP Litija.

Udeleženci razdeljeni v štiri skupine, zato je tudi vaja potekala na štirih prostorih v gasilskem domu in zunaj njega. V vsakem prostoru je bilo potrebno potrebno opraviti z različnimi vajami kot so: imobilizacija poškodovanca, oživljanje z AED, vstavljanje tubusa, nameščanje vratne opornice…

Na prvi točki so ekipe obnovile temeljne postopke oživljanja odrasle osebe in dojenčka, tudi z uporabo avtomatskega defibrilatorja (AED). Na drugi točki so se spoprijeli z osnovnimi postopki nudenja pomoči naglo obolelih in poškodovanih, pravilno dvigovanje, nošenje in prelaganje z uporabo zajemalnih nosil, opore za glavo, vratne opornice in odstranjevanja zaščitne čelade z glave ponesrečenca. Na tretji točki so se preizkusili z odstranjevanjem tujkov iz dihal, aspiracijo iz ust in žrela ter aplikacijo kisika na terenu prek IHIO maske, oskrbo ran in uporabo opeklinskih obkladkov ter z ustavljanjem močnih krvavitev. Na zadnji točki pa so se spoprijeli z reševanjem ponesrečenca zaradi delovne nesreče, imobilizacijo okončin s klasičnimi pripomočki in pripravo poškodovanca do prihoda reševalnega vozila.

Na na vsaki točki je bil prisoten zdravstveni delavec NMP Litija, ki so nadzorovali pravilen pristop k poškodovancu in nadaljnjo zdravstveno oskrbo. Po uspešno opravljeni posamezni nalogi je bila narejena kratka analiza, po končani vaji so v dvorani vsi prisotni prisluhnili še kratki oceni celotne vaje še kratka analiza celotnega dogajanja.

Soglasno so zaključili, da je bila vaja uspešna in koristna s priporočilom, da se takšne vaje v društvih pogosteje izvajajo. Obenem pa so se seznanili z idejo, da bi še pred poletjem pričeli z izobraževanjem prebivalcev za prve posredovalce.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja