Nagovor dr. Milana Brgleza ob otvoritvi gasilskega doma

Spoštovani gasilci in gasilke,
spoštovani gospod podžupan Občine Šmartno pri Litiji Srečko Vavtar,
spoštovani predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Primskovo tovariš Damjan Smrekar,
spoštovani član upravnega odbora PGD Primskovo Rudi Bregar,
gospe in gospodje, zbrani,

moderna družbena omrežja niso samo za naše mlade, ampak se lahko z njimi tudi mi starejši povežemo med seboj. Tako sva se prek platforme Facebook začela pogovarjati z gospodom Rudijem Bregarjem, ki me je kar neposredno vprašal, če bi prišel na obisk na Primskovo in se udeležil slavnostnega odprtja novozgrajenega gasilskega doma. In tako sem danes torej tu.

A naj poudarim, da med vami nisem samo zato, ker bo na Primskovem danes dana v uporabo velika nova pridobitev, ki ste jo zgradili v pičlih treh letih. Tu sem tudi zato, ker želim poudariti, da ste gasilci in gasilke ter da je naše gasilstvo zelo pomemben del slovenske zgodovine in kulture. Je tisti del našega naroda in naše državnosti, ki temelji na solidarnosti. Brez solidarnosti pa ne bi obstali ne v preteklosti niti ne bomo obstali v prihodnosti. In naj ob tem dodam, da ste prav gasilci in gasilke tisti, ki to solidarnost ohranjate, ki krepite to pomembno vez med nami ter nenazadnje s tem omogočate tudi napredek v slovenski družbi.

Danes torej obeležujemo veliko delo. Delo, ki se ne kaže le v zgradbi, ki se bohoti na Primskovem, ampak predvsem v vas, prebivalkah in prebivalcih Primskovega, ki ste z lastnimi rokami, predvsem pa z lastnim verjetjem (prepričanjem in zaupanjem), da vam bo uspelo, ta nov gasilski dom tudi postavili. A tu mi dovolite, da poudarim: stavbe so zato, da služijo človeku.

Pomembni so torej ljudje, vi, gasilci Primskovega, ki boste to stavbo, ki jo bomo danes slovesno odprli, uporabljali; pomembni pa so tudi tisti ljudje, vaši sokrajani in sodržavljani, ki bodo lahko, v kolikor se bodo znašli v stiski, še naprej računali na vašo pomoč, In prav to je tisto, na kar sem kot obiskovalec Primskovega ter predsednik Državnega zbora izjemno ponosen. Ponosen sem na to, da tu, na Primskovem, še vedno vlada duh sopomoči, odnosa do sočloveka, pridnosti in prijaznosti. To potrjuje tudi gospod Rudi Bregar, ki je v zborniku ob odprtju novega gasilskega doma zapisal: »[Pri gradnji gasilskega doma je] vsak pomagal po svojih močeh. V denarju, materialu, delu, pijači in hrani za delavce. /…/ Iskali smo sponzorje in donatorje in nekateri so se še posebej prijazno odzvali našemu povabilu. Včasih kar nisem mogel verjeti v njihovo pripravljenost pomagati, da bomo gasilski dom čim hitreje zgradili«.

Gospe in gospodje,

ko danes predajamo v uporabo nov gasilski dom, ne predajamo v uporabo samo stavbe, ampak tudi in predvsem širimo duha in vrednote vseh vas, gasilk in gasilcev. To so, kot rečeno, vrednote solidarnosti, človekoljubnosti, sopomoči, požrtvovalnosti, pa tudi vrednoti smelosti in drznosti. Slednje potrjujete s tem, da ste le v treh letih postavili sodoben gasilski dom, na katerega je poleg Primskovega lahko ponosna celotna Slovenija.

Zaradi vsega naštetega vam želim predvsem dvoje: naj vam nov gasilski dom dobro služi, da boste še naprej lahko opravljali svoje poslanstvo v koristi vseh vaših sokrajank in sokrajanov. Druga želja pa je, da ostanete zvesti samim sebi in svojemu kraju. Kajti le, če aktivno sodelujemo v upravljanju svojega kraja, lahko tudi smelo sodelujemo v upravljanju naše skupne domovine. In še to – večkrat sem omenil vrednote solidarnosti, sopomoči ter človekoljubnosti. Širite jih na mladi rod. Kajti prihodnost naše države je v sodelovanju ljudi med vsemi generacijami.

Gospe in gospodje,
gasilke in gasilci,

za konec mi dovolite še eno skromno zahvalo gospodu Bregarju. Hvala, ker ste me povabili med vas. Vesel sem, da sem priča tako pomembnemu dogodku za Primskovo, Šmartno pri Litiji in za vso našo državo. In z veseljem pridem spet, če mi bo le čas dopuščal in seveda, če me boste povabili.

Iskrene čestitke, srečno in … na pomoč!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.